Tanker på BloggenNyhedsbrev

Hvordan tjekker jeg læsbarheden af min tekst? Det korte svar er LIX.

LIX er en forkortelse for LæsbarhedsIndeX og er en klassisk måde til at måle læsbarheden af en tekst. Relevant, hvis du som sælger af et produkt eller service henvender dig til en bred målgruppe. Folk læser dårligere end, du aner. Er du for lang i mælet og bruger for mange lange fremmedord, risikerer du at flertallet af dine læsere står af. Fakta: Den gennemsnitlige danske befolkning har et læseniveau, der svarer til 8. klasse!

Sådan udregner du LIX-tallet i din tekst

Det er super enkelt. Når du skal udregne LIX´en, tæller du først det samlede antal ord i din tekst.

Lad os sige, at der er 200 ord. Forkortelser, tal og tegn regnes også som ord. Telefonnummeret 20 98 65 99 tæller for eksempel for fem ord – prøv at læse telefonnummeret højt, så forstår du.

Herefter tæller du alle punktummerne. Lad os sige der er 20.

Dividér antallet af ord med antallet af punktummer. Det giver tallet 10.

Tæl nu alle lange ord i din tekst, for eksempel 80.
Ord på mere end 6 bogstaver defineres som lange ord. Forkortelser og tegn der, hvis de skrives ud, er længere end 6 bogstaver regnes blandt de lange ord. Tegnet; = er for eksempel på 13 bogstaver.
Antallet af lange ord skal du nu dividere med tekstens samlede: 80:200 = 0,40. Dette tal skal du gange med 100 som giver tallet 40. Til slut skal du lægge de to divisionsstykker sammen: 10 + 40. LIX-tallet er således 50.

Læsbarhedsindexet (LIX):

20 meget let (at læse)
30 let
40 middel
50 svær
60 meget svær

Et LIX-tal på 50 angiver altså, at teksten er svær at læse. Den overvejende del af danskerne har som skrevet et læseniveau, der svarer til 8. klassetrin.

NB! En tekst kan sagtens være svær at læse, selvom den har en (lav) LIX, der er tilpasset den forventede modtager af teksten. LIX-tallet tager nemlig ikke højde for, hvordan teksten er formuleret.

Kontakt mig, hvis du har brug for hjælp til at skrive tekster, der ikke spænder ben for dine budskaber.

PS. Vil du blive bedre til at kommunikere via video på sociale medier, så kig lige forbi: MOBILVIDEO

  • Sydbank
  • Bosch
  • Royal Greenland
  • Region Nordjylland
  • Gråkjær