From the BlogNyhedsbrev

6 tips til video-interview med smartphone

Der er mange grunde til at bruge video-formatet, når du vil kommunikere til dine interessenter. 2 milliarder daglige seere på Youtube og en algoritme på Facebook, der tilgodeser distribution af video, er blot to af dem.

1. Bring emnet frem i lyset

De fleste smarthpones/tablets laver i dag et godt billede, hvis (og kun hvis) lysforholdende er gode. Derfor find et lysindfald fra et vindue eller stil din/dine interview-personer taktisk i forhold til en kraftig lyskilde. Film aldrig direkte imod lyskilden, da det vil reducere motivet til en mørk silhuet. Tjek også baggrunden for elementer, der kan distrahere målgruppens fokus på den interviewede.

2. Brug af ekstern mikrofon

På sociale medier er lydkvaliteten vigtigere end billedkvaliteten. Derfor, anvend en ekstern mikrofon koblet til din videooptager. Det kan være en lednings-mikrofon eller en trådløs mikrofon. Der findes en håndfuld gode muligheder, der kan erhverves for mellem 500 hundrede og 3.000 kroner, hvis du googler “ekstern mikrofon”. I dette eksempel bruger jeg en diskret clip-mikrofon med ledning.

3. Ingen mikrofon? Gå helt tæt på den interviewede

Har du ikke en mikrofon, så gå så tæt på interviewofferet som overhovedet muligt og lav så vidt muligt optagelsen et sted uden for megen baggrundsstøj fra mennesker eller summende maskiner. Sluk eventuelt køkkenskab eller fryser i de få minutter du arbejder. Hvis du er udendørs, find læ for vinden. Kompensér eventuelt for lydkvaliteten med undertekster, som i eksemplet her, hvor jeg interviewer Carlos Sastre (du skal eventuelt selv slå underteksterne til, nederst th. under indslaget).

4. Interview af flere personer samtidig

Start med at have alle i objektivet, så man kender ”scenen”, men gå (som hovedregel) tæt den aktuelle person, der taler (Zoom ikke, da det reducere kvaliteten, gå!). Det giver fokus, mindre billedstøj og – hvis du arbejder uden ekstern mikrofon – en langt bedre lyd.

5. Tekst din video

Cirka 70 procent vil se din video på telefonen. Ofte i en situation – i skolen, på arbejdet, i bussen eller toget – hvor de ikke kan tillade sig at have lyd på din video. Derfor giver de fleste interviews kun mening, hvis de er tekstede. F.eks. via “tekstmaskinen” på Youtube. Derudover kan du “redde” budskabet i en video med dårlig, eller for lav, lyd ved at tekste den. Youtube er et af de medier, der – efter upload – tilbyder en maskine, der kan undertekste din video.

6. Fat dig i korthed

Dine videoer til sociale medier bliver typisk set i op til 15 sekunder, hvis vi taler Facebook og måske op til to-tre minutter, hvis vi taler Youtube – med mindre dine følgere er meget dedikerede eller videoen f.eks handler om en event de selv deltaget i. Sørg derfor for at anbringe dit vigtigste budskab, f.eks dit call to action (der hvor du tilskynder modtageren til en bestemt handling, f.eks et køb) i starten af din video. “Jamen det er så interessant et emne, at de burde kunne se flere minutter”, tænker du måske ved dig selv. Stop det 🙂 Har du en masse på hjerte, så udnyt det til at poste flere små videoer over et længere tidsspand. Når det er sagt, er der sjældent regler uden undtagelser, og en særligt engageret målgruppe kan i mange tilfælde sagtens kapere en længere video, hvis lydkvaliteten eller undertekstningen er komfortabel.

  • Bosch
  • Sydbank
  • Royal Greenland
  • Gråkjær
  • Region Nordjylland
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

%d bloggers like this: